Obsah čísla 16

Obálka:

Obsah čísla:

  • Strana 8 - Hotel Šachtička ***

O tom, že dovolenka na Slovensku môže byť prekrásna v každom ročnom období, sa môžete presvedčiť na Šachtičkách, len 10 km od Banskej Bystrice. Pokiaľ to miesto nepoznáte, cestou hore k hotelu Šachtička môžete mať dojem,že smerujete na koniec sveta, ale keď tam prídete, prekvapí vás areál hotela s kamenným múrom, drevenými kolibami, terasami, koníkmi priamo pred hotelom a prekrásna prírodná scenéria. Jedinečnosť pohľadu vytvára Panský diel (1102 m n. m., najzápadnejší kopec Nízkych Tatier), v lete s pasúcimi sa ovečkamiči vznášajúcimi sa paraglaidistami, v zime zas s lyžiarmi a snowboardistami.

  • Strana 16 - Savojsko

Ak ste lyžiar, do Savojska, tej čarovnej zeme medzi francúzskym Grenobloma švajčiarskou Ženevou, zvyčajne cestujete v zime alebo na jar. Ak lyžiar nieste, Savojsko navštívite v lete a na jeseň. Objavíte pitoreskný kraj, originálnu gastronómiu a vína, ktoré vás potešia. Potešia, ale nebudete z nich nadšení. Nie sú to totiž veľké vína. Okoštovať savojské produkty sa však oplatí. Sú jemne voňavé a delikátne chutia. V pohári môžete mať biele, ružové,červené i šumivé. Biele a ružové pite mladé, červené radšej vyzretejšie a staršie. Nuž a keď vám nalejú savojské šumivé, dajte si i klobúk dole zhlavy. To sú najkrajšie produkty, s akými som sa v tomto kraji stretol.

  • Strana 22 - Čaj

Špecifiká prípravy čajového nápoja v niektorých oblastiach sveta

  • Strana 30 - Zmrzlina

V dnešnom pretechnizovanom svete každodenného uponáhľaného života hľadáme stále častejšie príjemné chvíle, keď sa môžeme aspoň na chvíľu pozastaviť, pribrzdiť veľké životné tempo a niekedy až enormné nasadenie. Túžime si odpočinúť, byť so svojimi najbližšími a byť sami sebou. Hľadáme spôsob, ako na chvíľu zabudnúť na každodenné starosti. Je nám blízke, že tieto momenty skutočného šťastia veľmiradi umocňujeme vynikajúcim jedlom. Dnes sa aj kvalitná zmrzlina stala neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka mnohých labužníkov,ktorí doceňujú vynikajúcu a bohatú chuť a vyváženú receptúru. Praví gurmáni vedia, že kvalitná zmrzlina a rôzne mrazené krémy nie sú iba osviežením počas horúcich dní, ale sú aj skutočným jedlom s prospešnými nutričnými hodnotami. V dávnej minulosti bola zmrzlina luxusným tovarom, označovaným ako ľadová senzácia alebo mrazivá vášeň. Dnes studené pochúťky obľubuje deväť ľudí z desiatich. Poznáme tisíc podôb týchto mrazených dobrôt. Jedia a lížu ich ľudia všetkých rás na všetkých kontinentoch. Milujú ich deti i dospelí a pri príprave ďalších lahôdok sú využívané kuchármi, cukrármi, baristami aj barmanmi celého sveta.

  • Strana 44 - Kyslomliečne výrobky

Potravinový kódex SR definuje kyslomliečne výrobky, často označované akofermentované výrobky, ako „výrobky vyrábané z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka alebo z mliečnych výrobkov procesom kysnutia s vhodný mimikroorganizmami“ (mikroskopické, voľným okom neviditeľné organizmy zahŕňajúce huby, prvoky, vírusy a baktérie). Pri výrobe kyslomliečnych výrobkov sa používajú špecifické mikroorganizmy, prevažne kyslomliečne baktériealebo baktérie mliečneho kysnutia. Tieto baktérie vyvolávajú v mlieku charakteristickébiochemické zmeny, najmä premenu mliečneho cukru, laktózy,na kyselinu mliečnu a tvorbu aromatických látok.

  • Strana 50 - Globalizácia potravín

Výroba potravín je špecifická oblasť hospodárstva každého štátu,ktorá má priamy dosah na výživu človeka a jeho zdravie.V minulom storočí prešlo potravinárstvo významnými zmenami nielen zvnútra, ale aj zvonku, teda vplyvom ekonomických zmien a globalizácie. V tejto súvislosti je potrebné konštatovať, že zmeny prebiehali prakticky len jedným smerom a žiadna vláda, krajina ani jednotlivci nepoukazovali na to, aké to bude mať dôsledky pre občanova ich zdravie. Samotní spotrebitelia sa prispôsobili, pretože vo väčšine prípadov im to prinášalo určité pohodlie, zjednodušenie, šetrenie času aj ekonomické šetrenie. Táto situácia sa však pri súčasnom pohľadej aví ako nežiaduca, s ekonomickým profitom len pre jednotlivcov,a čo je najdôležitejšie – so závažnými zdravotnými dôsledkami pre celú spoločnosť. Ak k tomu priradíme menšiu snahu spotrebiteľov vzdelávať sa a ich nízke príjmy, situácia má negatívny vplyv na zdravie nielen jednej generácie. Je preto na mieste poukázať na možné riešenia a východiská, ktoré bez riadenia a cielenej výživovej politiky nieje možné dosiahnuť.

  • Strana 58 - Medical Centrum

Operačný tím tvoria skúsení odborníci s dlhoročnou praxou v tejto oblasti, atestovaní v odbore plastická a estetická chirurgia. Tím anesteziológov a sestier poskytuje dokonalú pooperačnú starostlivosť pre každého jedného pacienta. Našim záujmom je pomáhať pacientom zlepšiť ich zovňajšok, zbaviť sa komplexov a nedostatkov, ktoré im bránia v plnohodnotnom živote. A to všetko v tichom a príjemnom prostredí našej kliniky, kde vám profesionálny prístup, služby na vysokej úrovni a školený personál zaručia osobnú pohodu a maximálnu diskrétnosť.

  • Strana 66 - Mallorka

Odhaduje sa, že takmer 90 % ostrova leží nad jaskynnými dutinami,väčšinou zaliatymi vodou. Len minimum z nich je sprístupnených. Jedna z nich, Cuevas de Artá, jaskyňa s vchodom 46 metrov nad morom, mohutnými sieňami a kľukatými chodbami v celkovej dĺžke vyše 500 metrov inšpirovala v 18. storočí Julesa Verna k napísaniu románu Cesta do stredu zeme.

  • Strana 74 - Concorde Charisma

Po prvýkrát sa predstavil na výstave obytných vozidiel v Dusseldorfe ako komplexné obytné vozidlo. Je to už desať rokov,čo sa modelu Charisma ako jedinému podarilo dobyť luxusnú triedu obytných vozidiel. Parametre, ktoré v sebe Charisma spája, platia dodnes: prvotriedna technika spojená s inovačným dizajnom a perfektým remeselným spracovaním. Nie nadarmo je aj dnešná Charisma najpredávanejšou v luxusnej triede obytných vozidiel.

  • Strana 88 - Arborétum Mlyňany SAV

Štúdium histórie a koncepcie tvorby tohto dendrologického objektu pomôže človeku pochopiť, čo je láska k prírode, k drevinám, zápasu záhradníka s časom a nepriaznivými podmienkami a uvoľnenie psychiky pri prechode od pozorovateľa ku vnímateľovi krásy a harmónie, ktorú nám ponúka dômyselná spolupráca záhradníka a prírody. Arborétum Mlyňany bolo v čase jeho prvého vrcholného obdobia európskym fenoménom a v odborných kruhoch pojmom aj v zámorí. Pre maďarsky hovoriacich milovníkov drevín Malonya, pre Čechov Mlýňanské arboretum alebo len Mlýňany a pre Slovákov Arborétum Mlyňany bolo zdrojom inšpirácie a synonymom prelomenia predsudkov v pestovaní cudzokrajných drevín. Dodnes Arborétum Mlyňany Slovenskej akadémie vied spravuje najbohatšiu dendrologickú zbierku na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe a je špecializovaným pracoviskom s veľkou vedeckou, vzdelávacou a kultúrnou hodnotou.

  • Strana 98 - Štetec s píštalou

Čoraz častejšie sa vraciam k detstvu a až teraz vnímam, aký som vlastne vtedy bol. Tie reči o talente považujem za nepodstatné a nemám ich rád. Skôr na mňa malo veľký vplyv tu toto okolie ,Skubína celá Tajovská dolina až po Kremnické vrchy. Táto krajina ma vychovala a formovala. Krajina a detská sloboda v nej. Túžba po nej sa so mnou ťahá do teraz.

 

  • Strana 110 - Ford Fiesta Sport Edition X - test

Limitovaná séria Ford Fiesta Sport Edition X je vlastne 20-kusováséria nového Forda Fiesta s najvýkonnejším 88 kW/120 koňovým motorom1,6Ti-VCT Duratec s objemom 1596 cm3, ktorý svojimi doplnkami určite poteší milovníkov športového dizajnu a dúfajme, že nielen vzhľadom. Aký je vlastne rozdiel medzi klasickou Fiestou, ktorú sme testovali v minulom roku, a touto, zistíme už na prvý pohľad. Sedemnásť palcové disky s 205-kami pneumatikami,znížená svetlá výška vďaka nadstavcom prahov a nárazníkov a k nim spojler nad zadným oknom. To by mohlo byť na prvý pohľad skoro všetko, ale nieje...

 

18.06.2010